Uppteckning nummer Lmv-A902

Titel: Fan och fisen

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Det var en person som hade gjort kontrakt med den onde att denne skulle låna honom pengar och hjälpa honom med alla slags göromål. Sen skulle han väl få ta den där personen vid viss tid. Men i kontraktet var det den bestämmden att den onde inte skulle få någon lön, ifall han inte kunde göra allt, han blev satt till. Då d
tiden närmade sig slutet försökte mannen vitta fast den onde. Han lämnade honom en gammal not att han skulle lösa upp ana knutarna. Det stod inte länge på innan det var gjort för den onde tog alla småjävlarna till hjälp, och det var så många, att det blev sju om varje knut. Sedan befallde han ett noten skulle knytas ihop igen, och det gick lika fort. Då mannen såg detta, blev han så förskräckt, att han släppte en " brakare ". " Kör in den där igen" befante han den onde. Han iväg efter fisen!. Och han förföljde den genomsju kvnungaviken, men då tappade han bort den. En enda gång fick han slag på fisen, då denna satt sig att vila på en enbuske, men det bara rök av busken, då han slog till, och så gör det in i dag, var man slår på en enbuske.